TDK, Kürtçeye ilişkin çalışmaların yapılması talebine, sadece 10 madden biri olan ‘Kürtçe sözlük’ talebine yanıt vererek, ‘Zaten var’ dedi
Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’na (TDK) Kürtçenin geliştirilmesi amacıyla yaptığı başvuruya yanıt geldi. 8 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında 10 maddelik talep listesini TDK’ye ilettiklerini belirten Platform Sözcüsü Şerefhan Ciziri’ye, TDK yanıt verdi. 10 maddeden sadece Türkçe-Kürtçe sözlük konusunda yanıt veren TDK, Kürtçe-Türkçe, Türkçe-Kürtçe Sözlük’ün 2014 yılından bu yana yayınlandığını ifade etmekle yetindi.
Diyarbakır’da 8 Ocak’ta basın toplantısı düzenleyen Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’ndan Kürtçe ile ilgili 10 maddelik istekte bulunmuştu.
Kürtlerin dil ve kimlik haklarının yasal ve anayasal olarak kabul edilmediği belirtilen açıklamada, Türk Dil Kurumu’ndan Diyarbakır’da Kürtçe şubesi açılmasını, Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesini, Üç ayda bir “Kürtçe Dil Bilgisi” dergisinin çıkarılmasını ve Kürtçe-Türkçe sözlük yayınlamasını istemişti.
Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “PZK (Platforma Zimanê Kurdî-Kürt Dil Platformu) olarak; TDK’nin (Türk Dil Kurumunun) Türkçe için kuruluşundan beri kapsamlı çalışmalar yaptığını bilmekteyiz. Sadece Türkiye Türkleri için değil, Dünyada yaşayan Türkler için yaptığınız çalışmaları yakından takıp ediyoruz; fakat buna rağmen devlet yöneticileri tarafından her seferinde ’Cumhuriyetin kurucu unsurları’ olarak ifade edilen Kürtler için şimdiye kadar sadece bir Türkçe – Kürtçe sözlük yayımlamanızı, yeterli görmediğimizi önemle dile getirmek istiyoruz.”
HABER MERKEZİ