İstanbul’da işten çıkarılan hastane işçileri ve maaşları ödenmeyen inşaat işçileri eylem yaptı. Pandemi döneminde işten çıkarmanın yasak olduğunu belirten işçiler, patronlardan sadaka değil haklarını istediklerini vurguladı
İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, işten çıkarılan 65 işçi işe geri dönme talebiyle hastane önünde açıklama yaptı. 2 yıldır maaşlarını ödemeyen işveren Coşkun Yılmaz’ın ofisinin önünde eylemlerini sürdüren Kayı inşaat işçileri ise, ‘Kimse patronlarından sadaka istemiyor. Tüm çalışanlar hakkedişlerini istiyor’ dedi
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, çalıştıkları yemekhane ihalesini alan taşeron şirketin değişmesiyle işsiz kalan 65 işçi, işe geri dönme talebiyle hastane önünde açıklama yaptı.
‘Pandemi döneminde işten çıkarmalar yasak değil miydi?’
İşçiler adına açıklama yapan işten çıkarılan işçilerden Fırat Şalı, hastanede çalıştıkları sürede ondan fazla taşeron firmayla çalıştıklarını ancak Mamabüs adlı taşeron firmanın hastanenin yemekhane ihalesini almasıyla işlerine son verdiğini ve hastane yönetiminin de işten çıkarılmalarına sessiz kaldığını vurguladı. “Pandemi döneminde işten çıkarmalar yasak değil miydi?” diye soran Şalı, “Eğer yasak ise biz neden kapı önüne konulduk? Biz 65 kişi sokakta kaldık. Zaten pandemiden dolayı bütün işyerlerinin kapalı olması nedeniyle ailelerimiz de çalışan da kalmadı” dedi.
‘Emniyet’i çağırarak bizi odalarından kovdurdular’
Şalı, konuya ilişkin görüştükleri hastane yönetiminin ise kendilerine herhangi bir şekilde olumlu dönüş yapmadığını dile getirerek, “Görüşmeye çıktığımızda ise Emniyet’i çağırarak bizi odalarından kovdurdular. İşe geri dönmek isteyenler için ise yeterlilik şartı sunuldu. Şartlar ise işin kendisiyle alakalı olmayan istekler ile dolu. Mesela bizden Turizm-Otelcilik mezunu olmamız istendi. Soruyoruz; şu an bizim yerimize alınan elemanlardan kaçı turizm otelcilik mezunu? Bizde aranan şartlar onlarda da arandı mı?” diye belirtti.
Kimse patronlardan sadaka istemiyor
İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat Sen) bağlı Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, paralarını almak için işveren Coşkun Yılmaz’ın ofisinin bulunduğu Levent’teki Kayı İnşaat Genel Merkezi önünde başlattıkları eylemin 4’üncü gününde açıklama yaptı.
‘Emeğimizin karşılığı paramızı istiyoruz’
“Devlet, işçilerin mi yoksa Coşkun Yılmaz’ın mı yanında?” diye soran işçiler, “Coşkun Yılmaz 2 yıldır gönderdiği mesajlarla bizleri oyalamaya çalışıyor. Bugün Yılmaz’ın ses kayıtlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biz zaten tazminat hakkımızdan, fazla mesai haklarımızdan türlü yalanlarla feragat ettirildik. Sadece emeğimizin karşılığı paramızı istiyoruz. Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir ‘ödeyeceğim’ diyerek işçileri sadece oyalıyor” ifadelerini kullandı.
‘Tüm çalışanlar hakkedişlerini istiyor’
Hava koşullarına aldırış etmeden çalıştıklarını söyleyen işçiler, “Yazın sıcağında, kışın soğuğunda şantiyelerde, ofislerde işçiler çalıştı. Ailelerinden, sevdiklerinden aylarca ayrı kaldı. İşe geç başlama lüksleri olmadı. Önlerine ne yemek konduysa onu yediler. Nereyi yatak diye gösterdilerse orada yattılar. Yani kimse Kayı İnşaat patronlarından sadaka istemiyor. Tüm çalışanlar hakkedişlerini istiyor” diye konuştu.
Belediye İşçilerinden Meslek Fabrikası direnişine destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan ve Ekim ayında güvenlik soruşturması gerekçesi ile işten çıkartılan işçiler, İzmir Konak’taki Başkanlık binası önünde eğitmenlerin ve emekçilerin taşeron sisteme karşı sürdürdükleri eylemi ziyaret etti.
HABER MERKEZİ