VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, salgında sınır kapısının kapalı tutulmasının en çok turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, kentteki 50 otelden 15’inin kapandığını aktardı
Koronavirüs (Covid-19) salgınının ülkede yayılmasıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında ilk olarak sınır kapıları kapatıldı. Bir süre sonra ticari araçların geçişi üzerindeki yasak kalkarken, halen birçok sınır kapısında sivillerin geçişine izin verilmiyor. Bunlardan birisi de Van’ın Saray ilçesindeki İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı.
Söz konusu kapının aylardır kapalı olması kent turizminize büyük bir darbe vurdu. Her yıl kente giriş yapan binlerce İranlı turistin yasaklardan dolayı gelememesi ise en çok otelleri olumsuz etkiledi. Kentte kayıtlı bulunan otellerden birçoğu kepenk indirdi. Otellerde çalışan yüzlerce kişi ise işsiz.
Destek yok
Van Otelciler Odası (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, turizm sektörünün durmasıyla birlikte 50 otelden 15’inin kapandığını aktardı. Kapının açılmaması durumunda bu tablonun daha da kötüleşeceğine dikkati çeken Yeşilağaç, otel çalışanlarının da ya işsiz kaldığını ya da ücretlerini alamadıklarını kaydetti. Pandeminin başında otellerin yüzde 90’ının kapalı kaldığını anımsatan Yeşilağaç, bu süreçte otelcilere herhangi bir desteğin de yapılmadığını belirtti.
‘Batarız’
Yaşanan sıkıntının giderilmesinin tek yolunun sınır kapısının bir an önce açılmasından geçtiğini vurgulayan Yeşilağaç, “50 ya da 60 odalı bir otelde çalışanların yüzde 50’i şu an işsiz. Çalışanların çoğunun maaşı da işsizlikten dolayı ödenemiyor. Bunun yanında kira, elektrik, doğalgaz ve vergileri ödeyemiyoruz” dedi.
Yeşilağaç, “Haftada 55 uçak seyahati İran’dan Türkiye’ye yapılıyor. Bu uçuşlar yapılıyorsa o zaman neden hala sınır kapısı kapalı? Bu çifte standarttır. Esnaflar olarak bu çifte standartlara dur demek istiyoruz. Eğer gümrük kapısı kapalı kalmaya devam ederse bu süreçte batarız. Birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak” uyarısında bulundu.
Van’da otellerin 3’te biri kapandı